Бездротовий Інтернет у приватний будинок

В Київській області (та і в цілому по Україні) доступні такі варіанти бездротового Інтернету:

  • Супутниковий Інтернет доступний практично по всій Україні. Головна його перевага - незалежність від української "земної" інфраструктури - сигнал подається прямо "з космосу" :).

Насправді бездротовим Інтернетом через супутникову антену мало хто користувався, і цей вид Інтернету обріс великою кількістю міфів. Якщо коротко, то супутниковий Інтернет - дуже дорогий (обладнання, так і абонплата), відносно повільний (64-128 Кбіт за великі гроші, 1-10 мегабіт - за нечувані) і не зовсім безлімітний (починаєш качати - знижується швидкість).
 
Вообщем, якщо хоч якась цивілізація навколо є - краще спочатку розглянути інші варіанти. Детальніше про супутниковий Інтернет в нашій статті - Супутниковий Інтернет TooWay.

  • Інтернет 2G GPRS/EDGE, від Київстар, МТС, Life. Працює за застарілою технологією GPRS/EDGE, але доступний практично скрізь, де є мобільний зв'язок цих операторів. Типові швидкості - 30-80 кілобіт, рідше 100-150. Тобто, якщо хто пам'ятає - приблизно зі швидкістю телефонних модемів, які видавали ні з чим не порівнянні звуки при підключенні :)

2G Інтернет характеризується відносною дешевизною самого модему-стартового пакету. З іншого боку, це компенсується драконівськими тарифами, встановленими за замовчуванням - зазвичай це 1 грн за МБ, тобто скачати фільм 700 МБ буде коштувати 700 грн. Типове поповнення в 100-200 грн летить за кілька днів. В принципі, боротися з цим можна за допомогою покупки трафіку пакетами.

Цей варіант Інтернету досить поширений в невеликих населених пунктах і за містом. Враховуючи швидкість і вартість, зрозуміло чому користувачі 2G Інтернету найчастіше звертаються до нас, щоб підібрати варіант краще :)

  • Безпровідний 3G Інтернет. Такий Інтернет сьогодні пропонують цілих 5 операторів Інтертелеком, PEOPLEnet, CDMA Україна, ТриМоб (Укртелеком ОГО! Мобільний, Utel), МТС Коннект 3G. Покриття 3G Інтернету менше, ніж мобільного зв'язку, але є у всіх великих і середніх містах, а так само передмісті. Модеми для 3G Інтернету коштують набагато дорожче, ніж 2G. Зате швидкості досягають 3 мегабіт, а для Укртелекому HSDPA і Інтертелекому Rev.B - до 7-14 мегабіт. При цьому в середньому можна розраховувати на швидкість 1-2 мегабіта для першого варіанту 3-5 для другого, що дозволяє не відчувати себе за містом поза інформаційного простору.

3G модем Pantech 175

3G Інтернет значно лояльніші за тарифами. Базовий варіант без абонплати обійдеться в 9-15 копійок за МБ. Кожен провайдер пропонує тарифи з включеним трафіком - за 100 грн можна розраховувати на 2-5 Гігабайт, за 150-200 грн - 10-25 ГБ. Останнім часом стали популярні тарифи з денною оплатою - за 5-10 грн в день можна отримати від гігабайти трафіку до повного безліміту. Детальніше про 3G тарифи - Тарифи 3G провайдерів - скільки мегабайт Інтернету?

Інтернет 3G можна налаштувати під себе. Для організації Wi-Fi покриття по всьому будинку або квартирі існують 3G Wi-Fi роутери. Для випадку поганого сигналу можна встановити підсилюють антени. Вообщем, 3G - це найбільш цікавий безпровідний Інтернет для передмістя Києва.

  • 4G (WiMAX) Інтернет сьогодні пропонують два провайдера - FreshTel і Giraffe (раніше Інтеллеком). В теорії розвиває швидкість до 20 мегабіт, на практиці при хорошому покритті - 3-7 мегабіт. Ахіллесова п'ята українських WiMAX мереж - дуже невелике покриття навіть у заявлених містах присутності. Крім цього, стабільність роботи нових бездротових технологій поки залишає бажати кращого.

Модеми для 4G Інтернету варто ще трохи дорожче, ніж для 3G. Для створення Wi-Fi і підключення до дротової мережі використовуються спеціальні 4G роутери, в 2-3 рази дорожче ніж модеми. Є так само модеми-антени для зовнішньої установки. Докладніше у нашій статті - 4G Інтернет - WiMAX від FreshTel і Giraffe.

Роутер Greenpacket DХ 230

У кожного 4G провайдера домінують безлімітні тарифи, з обмеженнями швидкості і без. За 120-130 гривень в місяць можна отримати безліміт зі швидкістю 1-2 мегабіта в секунду. Тестування 4G, як і 3G Інтернету, входить в послугу Мультитест.

  • Радіоінтернет (PreWiMAX, зовнішній Wi-Fi, Redioethernet, LMDS, MMDS і т. д.). Безпровідний Інтернет цього типу пропонують кілька десятків легальних і не дуже провайдерів. Такі провайдери зазвичай працюють в одному-двох регіонах. Орієнтація йде в основному йде на корпоративних або досить заможних приватних клієнтів. Перед підключенням зазвичай проходить тестування, а іноді і побудова каналу. Про самостійної купівлі обладнання та підключення мова не йде.

Вартість підключення становить зазвичай від однієї до кількох тисяч гривень. Тарифи зі швидкостями від 0,5 до десятків мегабіт можуть становити від сотень до тисяч гривень, в залежності від оператора. Відповідний радіоінтернет ми можемо підібрати в разі, якщо за результатами Мультитеста покриття 3G/4G Інтернету недоступно або не влаштовують швидкості.

 
Читайте також:
3G Інтернет в Україні
Підключити Інтернет в передмісті - 5 рад
Супутниковий Інтернет TooWay