Яким буде інтернет в Україні через 3 роки?

за матеріалами інтерв'ю з Артемом Белодедом, CEO Multitest.me

Прогнози про майбутнє нагадують спроби шамана з бубном викликати дощ посеред мегаполісу. В принципі, знаєш, що ПОВИННО статися, але станеться насправді? Шаман не знає, що через 2 квартали від нього черговий Елон Маск збирає пульт керування погодою і готується зробити раптовий ривок у майбутнє.
З урахуванням економічної ситуації, глобальних змін у сфері інтернет-технологій та комунікацій в Україні не передбачається в найближчі кілька років. Однак, значно посиляться вже існуючі тренди.

До 2018 року чекаємо реально швидкісний і доступний 3G-інтернет по всій Україні.

МТС, Life:) і Київстар цього року тільки-тільки отримали ліцензії на 3G інтернету і запустили перші тестові мережі у великих містах. До 2018 року ці компанії обіцяють покрити мережами 3G більшу частину України.
Протягом 3 років, швидше за все, в Україні з'являться і 4G/LTE мережі.
Для порівняння: Технологія 3G забезпечує швидкість завантаження до 63 Мбіт/сек.Технологія 4G/LTE дозволяє забезпечити швидкість завантаження до 326.4 Мбіт/сек, швидкість віддачі до 172.8 Мбіт/сек. Тобто, швидкість завантаження в LTE мережах буде в 5-6 разів швидше.
Користувачі зможуть виходити в інтернет не тільки з мобільних пристроїв, але і з телевізора.
За найближчі 3 роки ми очікуємо повноцінний розвиток технології Smart TV.
Зараз Smart TV за можливостями перевершує звичайні телевізори, але не дотягує до можливостей комп'ютера.
До 2018 року Smart-телевізором нарешті стане зручно користуватися. Він буде повністю керований голосом і жестами на основі аналогів або поліпшених технологій Siri/Cortana (управління голосом), Kinect (відстеження руху).

Канальні провайдери будуть прагнути ставати тематичними.

У найближчі роки користувачі отримають безлімітний домашній інтернет з високими швидкостями і мінімальною вартістю при перерахунку за гігабайт.
Вдома ви легко зможете викачати будь-яку кількість необхідної інформації. На відміну від більш дорогих і повільних 3G мобільних мереж.
Вай-фай буде ловити скрізь і з будь-якою кількістю підключених мобільних пристроїв.
Інтернет-провайдери будуть підвищувати свою прибутковість за рахунок інтернет-телебачення та надання доступу до "важкого контенту". До нього відносять різні види онлайн-кінотеатрів з 4к відео та ігрових ресурсів.
А також будуть включати в Інтернет-пакети відео і музику від того ж Google або Apple. Швидше за все платформа Android TV буде активно розвиватися, так що провайдери зможуть продавати ігри.
З технологічним прогресом, з ростом швидкостей і посиленням конкуренції якість інтернету продовжить рости.

4K відео і його перспективи



4K (Ultra HD) – новий формат дозволу, розроблений для цифрового кіно і комп'ютерної графіки. На даний момент, це найбільше дозвіл, доступне масовим користувачам. А на горизонті вже видніється 8K.
Незважаючи на те, що You Tube включив підтримку 4к ще в 2010 році,технологія 4к знаходиться в зародковому стані. Хоча інтерес до цієї технології підвищується, вже є телевізори, на яких можна дивитися відео подібної якості. Але на ринку досі дефіцит контенту для споживачів.
У найближчі 3 роки ми отримаємо величезну кількість Ultra HD відео і повноцінні UHD-трансляції в прямому ефірі. Інтернет-провайдери візьмуть на себе функції по забезпеченню каналів для 4K відео.

Захист персональних даних

Все більший розвиток буде отримувати захищений доступ, так званий SSL – коли адреси починаються з HTTPS і перед адресою присутній зелений замочок. Це означає, що з'єднання з сайтом є захищеним, а власники – саме ті, кого ви очікуєте.
Будемо сподіватися, що на результаті трьох років у минуле почне активно відходити стандартний спосіб авторизації за допомогою введення пароля.
На мобільних пристроях активно будуть розвиватися сканери відбитків пальців, розпізнавання голосу, особи. Буде враховуватися поточне місце розташування людини і мобільного пристрою (наприклад, будинку можна буде знизити рівень захисту). А також розвиватимуться пов'язані з конкретною людиною пристрою: розумні годинник, автомобіль, чемодан і т. д.

Якими будуть майбутні комп'ютери?

Уявіть, що у вас є комп'ютер будь-якої потужності. Самі нові і потужні ігри, фільми в 4K якості, робота в самих складних графічних редакторах – все це вам доступно.
І цей комп'ютер знаходиться в хмарі. Щоб отримати доступ до супер-комп'ютера вам потрібен монітор, мишка і клавіатура. І все.
Ви можете зберігати в хмарі всі свої файли. А підключатися абсолютно безпечно з допомогою індивідуального пароля. Ніхто нічого не вкраде.
Як думаєте, коли це стане реальністю? 1год? 3 роки? Може бути, трохи раніше?
Наприклад, сервіс paperspace.io – по суті, повноцінний комп'ютер в хмарі. Сервіс ще не запущений, але вже викликає інтерес по всьому світу
P. S. Всі наші дії в компанії Мультитест ми направляємо на наближення майбутнього, де кожна людина зможе користуватися якісним високошвидкісним і надійним інтернетом в будь-якій точці світу.
Ми віримо, що наші зусилля допоможуть прискорити цей процес.
Вибирайте і створюйте для себе краще майбутнє разом з нами.
АВТОРИ: АРТЕМ БІЛОДІД, ОЛЕКСАНДР БЕСЄДІН
© «MULTITEST.ME», ПРИ ПОВНОМУ АБО ЧАСТКОВОМУ КОПІЮВАННІ МАТЕРІАЛУ ПОСИЛАННЯ НА ПЕРШОДЖЕРЕЛО ОБОВ'ЯЗКОВЕ.

Читайте також: