USB модеми - вибираємо для 3G і 4G Інтернету

На ринку бездротового 3G/4G Інтернету зараз працюють 7 провайдерів. Кожен з них пропонує свої модеми, які зазвичай не сумісні з іншими. Як розібратися у всьому цьому різноманітті і вибрати підходящий USB модем, читайте в наш статті.

 

Провайдерів 3G Інтернету в Україні п'ять, і працюють вони за трьома різними технологіями:

CDMA800 EVDO (PEOPLEnet, Інтертелеком, CDMA Україна)

Цією найбільш поширеною технологією користуються три провайдера:Інтертелеком, PEOPLEnet, CDMAua. Відповідно, зазвичай якщо модем підходить під СDMAua – він буде підходити і під PEOPLEnet, і під Інтертелеком.

Зазвичай в роботі ми використовуємо 3G ммодеми фірми Pantech. Вони проводяться не в популярному останнім часом Китаї, а в Кореї. Наиббільш популярна модель - компактний Pantech UM175. Цей USB модем оснащений портом для підключення зовнішньої антени, в роботі надійний і невибагливий. Єдиний мінус - він не сумісний з дешевими 3G/Wi-Fi роутерами, але сумісні моделі у нас завжди є в наявності.

3G модем Pantech UM175
 

Інтертелеком Rev.B

Відносно недавно компанія Інтертелеком запустила спочатку в Києві, а потім і у всіх обласних центрах Інтернет за технологією Rev.B. Головною відмінною особливістю нового стандарту є підвищена швидкість - до 14,7 мегабіт в секунду. На практиці звичайно такі швидкості не зустрічаються, але на прискорення в два-три рази можна розраховувати - тести на 3-6 мегабіт зустрічаються досить часто. Як такого вибору модемів для нової технології немає, єдина доступна на сьогодні модель - Huawei EC306:

Модем Huawei EC306

 

Мультистандартные модеми і пакет Multilink

Але і це ще не все про модеми. Крім звичайних, одностандартных модемів (підтримують одну технологію передачі даних) є двостандартні. Такі модеми ще в новинку на українському ринку. але вже здобули популярність у клієнтів. Приклад такого мультистандартного USB 3G модема - новий Pantech UM190. Він працює як в стандарті CDMA800 - PEOPLEnet, CDMAua і Інтертелеком (так само передбачений роз'єм під зовнішню антену), так GSM/UMTS/HSUPA (Укртелеком або будь-GSM оператор). Ще один плюс Pantech UM190 - підтримка швидкості до 7,2 Мбіт/с (при підключенні до Укртелекому). При цьому ціна такого модему лише трохи вище вартості одностандартного модему. Окремо варто розглянути пакет MultiLink TRIO 3G CDMA USB, три оператора в одному USB модем Huawei EC122. Ідеальний варіант для людей, які часто переміщаються по Україні. У разі відсутності покриття одного оператора, ви можете швидко переключитися на іншого. В модемі спочатку підключений оператор CDMAua, в комплекті йдуть картки RUIM (аналог SIM) від PEOPLEnet і Інтертелекому.

Модем Huawei EC122 Multilink TRIO


UMTS/HSUPA (2100 (ТриМоб, раніше Укртелеком ОГО! Мобільний/Utel)

 

За цією технологією в Україні працює тільки ТриМоб, відповідно, UMTS модеми в режимі 3G працюють тільки в його мережі.

У нас представлені модеми двох виробників - Huawei і ZTE.
USB модеми від Huawei вважаються більш надіжными, крім цього в них передбачена можливість здійснювати голосові дзвінки, а ZTE більш доступні за ціною. Ми працюємо з двома моделями - Huawei E171 і Huawei E173. Обидва 3G модему зарекомендували себе добре, підтримують HSUPA і швидкості до 7,2 Мб/с.

 

Модем Huawei E173


Варто відзначити загальну особливість всіх модемів під ТриМоб. Вони так само можуть працювати в мережах GPRS/EDGE Київстар, МТС та Life:) з використанням відповідної SIM карти. Це означає, що якщо покриття ТриМоба відсутня – ви можете скористатися більш повільним (але доступним практично вїзді) EDGE. Приємний бонус.


CDMA450 (МТС Коннект 3G)

 

Цю технологію використовує тільки МТС. Знову ж таки, модеми 3G CDMA450 підходять під МТС. Зверніть увагу, компанія МТС так само пропонує 3G модеми для своєї мережі GSM - для GPRS/EDGE, і вони не сумісні з модемами під CDMA450.

Ми використовуємо два 3G модему CDMA450. Це Anydata ADU500A (з антенним роз'ємом) та Cmotech CNU-680. Вони виділяються характерним червоним кольором і написом МТС Коннект 3G або CDMA450.


Модем Anydata ADU500

 

4G/WiMAX (FreshTel, Giraffe)


Провайдерів 4G інтернету в Україні два: FreshTel і Giraffe (раніше Intellecom, не плутаємо з Интертелекомом!). FreshTel працює на частоті 3,5 ГГц; Giraffe на частоті 2,3 ГГц. Відповідно і USB модеми під FreshTel повинні працювати на відповідній частоті.

Модемів під FreshTel пропонуємо два - Seowon SWU-3220A і ZTE AX320. Обидві моделі зарекомендували себе добре. Перевагою Seowon є його крихітні розміри і вага (всього 19 м). ZTE - якісний, абсолютно не проблемний модем. Який вибрати? Тут вже який більше сподобається, вартість у них однакова.

Модем Seowon SWU-3220A

 

Giraffe на даний момент не пропонує класичні USB модеми. Замість них пропонується антена для зовнішньої установки, всередині якої знаходиться перероблений USB модем Alcatel-Lucent 9799 MIMO. І все це за дуже конкурентною ціною - правда без можливості організації Wi-Fi мережі.

 

Антена-модем USB Alcatel-Lucent 9799 MIMO

Сподіваємося що цей огляд допоміг вам у виборі USB модему, а ми при необхідності готові допомогти вам з вибором швидкого провайдера - провести Мультитест.

 

Читайте також:

Автор: Артем Білодід