Вибираємо інтернет для відпочинку і життя за містом

14.05.2013

Ми завжди із задоволенням друкуємо відгуки наших клієнтів про услге Мультитест, яку ми надаємо людям, що живуть в приватних будинках або поза зоною доступу проводового Інтернету. Такий відгук на своєму порталі AIN залишив Остап Бендер, чию статтю ми представляємо і на нашому сайті.

Влітку для багатьох важливо вирішити, як організувати бездротовий інтернет-доступ для заміського будинку або дачі. Експерти компанії «Мультитест» підготували кілька порад з цього приводу.

 

Коли стовпчик термометра підповзає до позначки 30°, хочеться бути де завгодно, тільки не в кам'яних джунглях міста. А як же бути з невід'ємним правом людини на інтернет? На природу, на дачу або в приватний будинок провідні провайдери зовсім не квапляться. Сьогодні ми розповімо, як вибрати безпровідний 3G/4G інтернет для літнього відпочинку або життя за містом.

Перш ніж затишно влаштуватися в кріслі з ноутбуком або планшетом, нам належить відповісти на три головні питання: «Де?», «Як?» і «Скільки?». Також, потрібно психологічно підготуватися, що за містом безлімітів на 100 мегабіт за 60 грн ніхто не пропонує, але і на 50 кілобіт мобільного інтернету по 6 грн за МБ погоджуватися необов'язково.

Крок перший: Який інтернет тут ловиться?

Для початку потрібно визначити, які провайдери забезпечують покриття в потрібному нам місці. У Києві та Київській області працюють 7 провайдерів бездротового 3G/4G інтернету: Інтертелеком (Rev.A і Rev.B), PEOPLEnet, CDMA Україна, ТриМоб (раніше «Укртелеком ОГО! Мобільний», Utel), МТС Коннект 3G, FreshTel, Giraffe. Можемо піти по довгому шляху: поспілкуватися з кількома колл-центрами провайдерів або перевірити всі карти покриття на їх сайтах. Можемо заощадити час і скористатися перевіркою покриття всіх провайдерів бездротового 3G/4G інтернету на нашому сайтіwww.multitest.ua:

 

Просто вказуємо адресу або ставимо крапку на карті, тиснемо кнопку «Перевірити» і отримуємо список доступних там операторів. Також, з допомогою інструменту перевірки покриття можна підібрати провайдера для відпочинку в Криму чи в будь-якій точці України.

Крок другий: Яка швидкість інтернету?

Отже, ми вже визначили кілька провайдерів з покриттям по потрібному нам адресою. Як визначити, який з них забезпечить більш стабільний сигнал і більш високу швидкість саме в потрібному нам місці?

Кожен раз, коли ми підключаємо інтернет з попереднім тестуванням швидкості, результати ми публікуємо у нас на блозі. Для того, щоб можна було зорієнтуватися в реальній швидкості провайдерів і швидко знайти свій населений пункт, ми розклали проведені за 2010-2012 рік тести безпровідного 3G/4G інтернету на карті:

Але майте на увазі, що реальна швидкість значно залежить від точного розташування та поверховості

будинки, навколишніх будинків, дерев, рельєфу, розташування «вишок» провайдера. Важливим чинником є завантаженість мережі. Наприклад, у нас було більше 30 тестувань з Гатному, і в різних частинах села кращу швидкість давали 5 різних провайдерів.

У разі недостатнього сигналу, швидкість можна збільшити з допомогою підсилюючих антен або активних підсилювачів сигналу. Результат застосування антени добре видно на прикладі одного з недавніх Мультитестов в селі Димитровка, по житомирському напрямку:

MTS Connect 3G:

 

Інтертелеком EVDO Rev.A:

 

Інтертелеком EVDO Rev.B (без антени):

 

Інтертелеком EVDO Rev.B (з антеною):

 

Крім підсилює антени, в Димитровке ми так само встановили Wi-Fi-мережу з використанням спеціального 3G роутера, щоб можна було спокійно ходити по будинку з ноутбуком або планшетом, і ділити інтернет зі всією сім'єю.

Крок третій: Скільки інтернету мені потрібно?

Від відповіді на це питання буде залежати, яка швидкість інтернету і який обсяг трафіку вам необхідні. Це допоможе обрати оптимальний тарифний пакет. Зараз провайдери пропонують три основних види тарифів. Це тарифи без абонплати з оплатою за кожен мегабайт трафіку, з абонплатою і включеним в неї мегабайтами, а також безлімітні тарифи (з обмеженням швидкості і без). Якщо ви плануєте проводити за містом тільки вихідні чи відпустку, є сенс вибирати пакети з оплатою за день користування послугою.

Щоб спростити вибір тарифного плану, ми розробили просунутий тарифний калькулятор. З його допомогою можна порівняти тарифи всіх провайдерів 3G/4G інтернету в Україні. Подивимося, які тарифи в залежності від рівня споживання він пропонує:

А) Пошта і новини. Якщо вам потрібно іноді перевіряти пошту, читати новини і користуватися пошуковими системами, вам підійдуть базові тарифи. Це недорогі пакети з помегабайтною оплатою (9-15 коп/МБ) або передоплачені пакети з щотижневій або щомісячній абонплатою 30-60 гривень за 550-2100 МБ.

Б) Соцмережі, чати, месенджери. Для спілкування в соціальних мережах вам буде потрібно трохи більший обсяг трафіку провайдери пропонують досить гнучкі тарифи з оплатою як за місяць, так і за день і навіть за годину користування. Обсяг включеного в пакет трафіку: 100-500 МБ/день, 2000-10000 МБ в місяць. Вартість: від 1 гривні на день до 150 гривень в місяць. Також в цьому сегменті є відносно недорогі безлімітні тарифи (90-130 грн./міс.) з обмеженням швидкості від 4G провайдерів, але їх покриття в Київській області дуже обмежене.

В) Інтернет-радіо і скачування музики. Для інтернет-меломанів будуть важливі як обсяг трафіку, так і швидкість передачі даних. Це ж відноситься і до випадків, коли інтернетом буде користуватися вся родина. В такому випадку потрібен буде тариф зі значним обсягом трафіку (від 500-1000 МБ в день або 10-15 ГБ в місяць) і максимальною швидкістю. Розраховуйте викласти за інтернет від 5 гривень в день до 200 гривень в місяць.

Г) Відео та онлайн-ігри. Щоб дивитися і завантажувати відео і без роздратування грати в онлайн-ігри, геймерам і кіноманам необхідна максимальна швидкість, так і найбільший обсяг трафіку. Для таких клієнтів 3G-4G провайдери пропонують безліміти зі швидкістю 3-7 Мб/сек і вартістю від 7 гривень в день до 399 гривень в місяць, або пакети з 25-30 ГБ включеного трафіку від 180 до 300 гривень в місяць.

Сподіваємося, описана тут послідовність кроків допоможе вам швидко вибрати оптимальний саме для вас пакет бездротового інтернету, щоб залишатися online навіть за містом.

Сподобалася стаття? Поділіться їй з друзями!