Битва за приватний сектор – пасивна оптика витісняє беспроводку

29.05.2015

Проблема підключення до швидкісного інтернету для жителів приватного сектора і передмість Києва не втрачає свою актуальність вже добрий десяток років. Наш досвід тестування сервісу «Мультитест» показує, що в радіусі 30 км від Києва до провідного доступу до інтернет підключено не більше 30% багатоповерхівок і приватних будинків. За межами цієї території ситуація ще сумніша – загальний відсоток провідних підключень не перевищує 15%.

Для багатьох жителів приватного сектора єдиним варіантом підключення є бездротові 3G і WiMAX оператори. При цьому швидкість доступу поки не дозволяє говорити про закачування фільмів у високій якості і ігор об'ємом в 20-60 гігабайт.


Швидкість доступу в інтернет через «Інтертелеком» в селі Петрівське Бориспільського району


Трімоб у тому ж місці

В цілому ситуація з покриттям за містом не особливо радує – кращий результат поки у «Інтертелекому». FreshTel, за чутками, переживає не найкращі часи, скоротив менеджерів і агентів з продажу та довгий час не модернізував своє обладнання. А швидкість підключення через мережу PeopleNet не перевищує 3,1 Мб/сек.


МТС Коннект в селі Тарасівка Обухівського району

Чому все так?

Великі провайдери традиційно неохоче йдуть у приватний сектор: для них більш рентабельним є використання потужностей існуючих мереж у міських багатоповерхівках і переманювання клієнтів у конкурентів. В цьому є певна логіка: витрати провайдера на прокладку оптики до багатоповерхового і до приватного будинку по суті практично однакові, але термін їх окупності при підключенні багатоповерхівки значно менше. У приватному будинку, як правило, всього 1-2 абонента, а в багатоповерховому – близько 100 квартир. І якщо вартість підключення приватного будинку мінімізована, то окупності можна чекати роками.

У великих містах провайдери підключають абонентів за допомогою технології Fiber To The Building (FTTB) — «Оптика до будинку». Підведений до будинку оптичний кабель розподіляється по квартирах за допомогою мідного кабелю Ethernet, що дозволяє підключати абонентів до інтернету на швидкості 100 або 1000 Мбіт/с. За містом ж подібна схема підключення вимагає великих витрат на устаткування і оренди комунікацій у «Укртелекому», плюс паперова тяганина з місцевими органами управління. Тому приватний сектор «відданий на відкуп» бездротовим провайдерів і мобільних операторів, високою швидкістю доступу від яких чекати не доводиться.

Де ж вихід?

Хорошою бюджетною альтернативою згаданої оптичної технології та бездротових мереж є GPON/EPON/GEPON (далі по тексту – G/E/PON), яка стрімко розвивається в США, Японії, Кореї, ОАЕ та ряді європейських країн. Це так звана пасивна оптика, для прокладки якої не потрібно електрику для розгалужувачів, опалення, дорогі коробки, бесперебойники та інше обладнання. G/E/PON передбачає заміну застарілих мідних кабелів більш прогресивними оптоволоконними, зі значно більшою пропускною здатністю. Сигнал по такому кабелю проходить допомогою не електричного, а світлового імпульсу, що забезпечує більш високу постійну швидкість при низьких енерговитратах і виключає збої в роботі із-за перевантаження мережі.

Абоненту, який бажає підключитися до мережі за цією технологією, безкоштовно встановлюється модем ONT (Optical Network Terminal), з допомогою якого у подальшому відбувається віддалене підключення всіх послуг. Модем має вбудований Wi-Fi, до якого потім можна підключитися з будь-якого пристрою. Таке підключення трохи дорожче порівняно з бездротовим зв'язком, але і співвідношення ціна/якість набагато вища.

Сьогодні мережі G/E/PON в передмісті Києва і не тільки активно розвивають багато провайдерів-партнери компанії «Мультитест», зокрема, місцеві постачальники інтернет-послуг Looknet-Simnet, Mixnet, Zamistom, Freenet. За допомогою G/E/PON можна покрити більше 80% приватного сектора, при цьому щомісячна абонплата за інтернет-доступ на швидкості до 100 Мб/сек в залежності від району складе 150-300 грн. Ось, наприклад, результат тестування підключення до інтернету від провайдера Mixnet у селі Щасливе під Києвом:


Ще один плюс цієї технології полягає в легкості підключення нових абонентів і зручність їх обслуговування. Приміром, підключення, відключення або вихід з ладу одного або декількох абонентських вузлів ніяк не позначається на роботі інших.

G/E/PON vs 3G

Як відомо, в Україні ось-ось з'явиться швидкісний мобільний інтернет по технології 3G. Проте він навряд чи зможе конкурувати з оптикою: навіть при самих оптимістичних розкладах постійна швидкість «нового» 3G не перевищить 20 Мб/сек. До того ж, вона буде залежати від багатьох зовнішніх факторів – щільності забудови, навантаження на вежу стільникового зв'язку, кількості активних абонентів в районі та багато іншого. Хорошою альтернативою оптиці могла б стати технологія LTE, але передбачити терміни її появи в Україні не можуть навіть самі мобільні оператори, тим більше що рентабельність її впровадження поки під питанням.

Швидкість доступу є незаперечною перевагою G/E/PON з урахуванням постійно зростаючої популярності сучасних відеосервісів і онлайн-ігор. Наприклад, багато користувачів дивляться телевізор через IPTV-приставки та онлайн-сервіси на кшталт Divan.TV. Мобільне підключення на швидкості 2-3 Мб/сек просто «не потягне» одночасний показ декількох HDTV-каналів, а завантаження 10-гігабайтного образу диска через мобільний інтернет займе не одну годину часу і намертво «покладе» інтернет-канал іншим користувачам у будинку або квартирі. Про онлайн-іграх і говорити не доводиться – чи треба пояснювати любителям World оf Tanks, що означає різниця в п'ять десятків мілісекунд у відгуку від сервера?

Що день прийдешній нам готує

Підсумовуючи написане вище, можна з упевненістю говорити, що на найближчі кілька років G/E/PON – це найперспективніша провідна технологія для приватного сектору. Витрати на підключення абонентів при її використанні набагато нижче, ніж підключення через FTTx.

Джерело – itc.ua

Читайте також:

Сподобалася стаття? Поділіться їй з друзями!