Преса про нас. AIN.ua: вибираємо інтернет для відпочинку і життя за містом

24.07.2012

Ми завжди із задоволенням друкуємо відгуки наших клієнтів про послуги Мультитест. Сьогодні ми хочемо показати вам статтю, надруковану на порталі AIN після того, як ми підключили Інтернет Димитровке відомому багатьом журналісту цього сайту - Остапу Бендеру.


Влітку для багатьох важливо вирішити, як організувати бездротовий інтернет-доступ для заміського будинку або дачі. Експерти компанії «Мультитест» підготували кілька порад з цього приводу.

Коли стовпчик термометра підповзає до позначки 30°, хочеться бути де завгодно, тільки не в кам'яних джунглях міста. А як же бути з невід'ємним правом людини на інтернет? На природу, на дачу або в приватний будинок провідні провайдери зовсім не квапляться. Сьогодні ми розповімо, як вибрати безпровідний 3G/4G інтернет для літнього відпочинку або життя за містом.

Перш ніж затишно влаштуватися в кріслі з ноутбуком або планшетом, нам належить відповісти на три головні питання: «Де?», «Як?» і «Скільки?». Також, потрібно психологічно підготуватися, що за містом безлімітів на 100 мегабіт за 60 грн ніхто не пропонує, але і на 50 кілобіт мобільного інтернету по 6 грн за МБ погоджуватися необов'язково.

Крок перший: Який інтернет тут ловиться?

Для початку потрібно визначити, які провайдери забезпечують покриття в потрібному нам місці. У Києві та Київській області працюють 7 провайдерів бездротового 3G/4G інтернету: Інтертелеком (Rev.A і Rev.B), PEOPLEnet, CDMA Україна, ТриМоб (раніше «Укртелеком ОГО! Мобільний», Utel), МТС Коннект 3G, FreshTel, Giraffe. Можемо піти по довгому шляху: поспілкуватися з кількома колл-центрами провайдерів або перевірити всі карти покриття на їх сайтах. Можемо заощадити час і скористатися перевіркою покриття всіх провайдерів бездротового 3G/4G інтернету на нашому сайті www.multitest.ua

Просто вказуємо адресу або ставимо крапку на карті, тиснемо кнопку «Перевірити» і отримуємо список доступних там операторів. Також, з допомогою інструменту перевірки покриття можна підібрати провайдера для відпочинку в Криму чи в будь-якій точці України.

Крок другий: Яка швидкість інтернету?

Отже, ми вже визначили кілька провайдерів з покриттям по потрібному нам адресою. Як визначити, який з них забезпечить більш стабільний сигнал і більш високу швидкість саме в потрібному нам місці?

Кожен раз, коли ми підключаємо інтернет з попереднім тестуванням швидкості, результати ми публікуємо у нас на блозі. Для того, щоб можна було зорієнтуватися в реальній швидкості провайдерів і швидко знайти свій населений пункт, ми розклали проведені за 2010-2012 рік тести безпровідного 3G/4G інтернету на карті:

Але майте на увазі, що реальна швидкість значно залежить від точного розташування і поверховості будинку, навколишніх будинків, дерев, рельєфу, розташування «вишок» провайдера. Важливим чинником є завантаженість мережі. Наприклад, у нас було більше 30 тестувань з Гатному, і в різних частинах села кращу швидкість давали 5 різних провайдерів.

У разі недостатнього сигналу, швидкість можна збільшити з допомогою підсилюючих антен або активних підсилювачів сигналу. Результат застосування антени добре видно на прикладі одного з недавніх Мультитестов в селі Димитровка, по житомирському напрямку:

МТС Коннект 3G:


Інтертелеком EVDO Rev.A:


Інтертелеком EVDO Rev.B (без антени):


Інтертелеком EVDO Rev.B (з антеною):


Крім підсилює антени, в Димитровке ми так само встановили Wi-Fi-мережу з використанням спеціального 3G роутера, щоб можна було спокійно ходити по будинку з ноутбуком або планшетом, і ділити інтернет зі всією сім'єю.

Крок третій: Скільки інтернету мені потрібно?

Від відповіді на це питання буде залежати, яка швидкість інтернету і який обсяг трафіку вам необхідні. Це допоможе обрати оптимальний тарифний пакет. Зараз провайдери пропонують три основних види тарифів. Це тарифи без абонплати з оплатою за кожен мегабайт трафіку, з абонплатою і включеним в неї мегабайтами, а також безлімітні тарифи (з обмеженням швидкості і без). Якщо ви плануєте проводити за містом тільки вихідні чи відпустку, є сенс вибирати пакети з оплатою за день користування послугою.

Щоб спростити вибір тарифного плану, ми розробили просунутий тарифний калькулятор. З його допомогою можна порівняти тарифи всіх провайдерів 3G/4G інтернету в Україні. Подивимося, які тарифи в залежності від рівня споживання він пропонує:

А) Пошта і новини. Якщо вам потрібно іноді перевіряти пошту, читати новини і користуватися пошуковими системами, вам підійдуть базові тарифи. Це недорогі пакети з помегабайтною оплатою (9-15 коп/МБ) або передоплачені пакети з щотижневій або щомісячній абонплатою 30-60 гривень за 550-2100 МБ.

Б) Соцмережі, чати, месенджери. Для спілкування в соціальних мережах вам буде потрібно трохи більший обсяг трафіку провайдери пропонують досить гнучкі тарифи з оплатою як за місяць, так і за день і навіть за годину користування. Обсяг включеного в пакет трафіку: 100-500 МБ/день, 2000-10000 МБ в місяць. Вартість: від 1 гривні на день до 150 гривень в місяць. Також в цьому сегменті є відносно недорогі безлімітні тарифи (90-130 грн./міс.) з обмеженням швидкості від 4G провайдерів, але їх покриття в Київській області дуже обмежене.

В) Інтернет-радіо і скачування музики. Для інтернет-меломанів будуть важливі як обсяг трафіку, так і швидкість передачі даних. Це ж відноситься і до випадків, коли інтернетом буде користуватися вся родина. В такому випадку потрібен буде тариф зі значним обсягом трафіку (від 500-1000 МБ в день або 10-15 ГБ в місяць) і максимальною швидкістю. Розраховуйте викласти за інтернет від 5 гривень в день до 200 гривень в місяць.

Г) Відео та онлайн-ігри. Щоб дивитися і завантажувати відео і без роздратування грати в онлайн-ігри, геймерам і кіноманам необхідна максимальна швидкість, так і найбільший обсяг трафіку. Для таких клієнтів 3G-4G провайдери пропонують безліміти зі швидкістю 3-7 Мб/сек і вартістю від 7 гривень в день до 399 гривень в місяць, або пакети з 25-30 ГБ включеного трафіку від 180 до 300 гривень в місяць.

Сподіваємося, описана тут послідовність кроків допоможе вам швидко вибрати оптимальний саме для вас пакет бездротового інтернету, щоб залишатися online навіть за містом.

Сподобалася стаття? Поділіться їй з друзями!