Преса про нас. ITC: Тестуємо «Мультитест»: перевірка і підключення бездротового інтернету за містом

23.07.2013

Редактор ITC.UA Тарас Міщенко на власному досвіді протестував послугу підключення до Інтернету за містом, про що поділився на сторінках свого порталу. Ось як виглядала стаття на порталі.

Фруктовий сад, тінь дерев у спекотний день, спів птахів, склянку холодного компоту, гамак і ноутбук з інтернетом. Ідея організувати інтернет на дачі з'явилася у мене досить давно, влітку в місті стає занадто душно і іноді виникає бажання перебратися на пару місяців за місто, але от з реалізацією ніяк не складалося. Вся проблема у виборі оператора. Незважаючи на те, що в Київській області безпровідний інтернет надають цілих сім провайдерів («Інтертелеком», «МТС Коннект», PeopleNet, Giraffe, CDMAua, «Укртелеком 3G» і FreshTel), вгадати, який з них покаже хоча б більш менш прийнятний результат схоже на гру в лотерею, може пощастити, а може ні. Відповідно, купити кілька модемів, перевірити, як вони працюють, а потім здати плохоработающие назад, можна, але на це потрібно витрачати час, а іноді й нерви. У підсумку я вирішив вибрати інший варіант.

Про проект «Мультитест» я чув ще пару років тому, раніше це був просто блог, в якому викладалася інформація про якості і швидкості інтернету в різних точках Києва та області. Потім з'явилася можливість викликати майстра, який би протестував інтернет на місці і допоміг вибрати провайдера. А, як виявилося, зовсім недавно «Мультитест» переріс у повноцінний стартап, проект перезапустили, зробили окремий сайт і розписали всі тарифи на свої послуги. Так як рішення підключити інтернет на дачу вже було прийнято, я вирішив протестувати «Мультитест», подивитися, що пропонує цей сервіс.

Замовлення, вибір устаткування і вартість

Після заповнення заявки на підключення, в якій потрібно було вказати точну адресу будинку і телефон, зі мною зв'язалися і обговорили деталі.

Я вибрав саму послугу «Мультитест» (тестування провайдерів на місці та підключення), Wi-Fi-роутер, USB-модем, а також додаткову антену, у разі, якщо антени USB-модему виявиться недостатньо. Виклик майстра не особливо б'є по бюджету, послуга «Мультитест» коштує 100 грн, майстер бере 3 грн/км в разі виїзду за місто в обидві сторони. У 30 км від Києва виходить — 280 грн. Основна стаття витрат, в моєму випадку, — це обладнання та його налаштування, Wi-Fi-роутер — 599 грн, модем — 399 грн і зовнішня антена — 330 грн. Якщо самостійно купувати обладнання, можна заощадити близько 400 грн. Налаштування обладнання коштує 150 грн, а юстирування, монтаж та налаштування антени тягне ще до 300 грн, в залежності від обстановки. Все це обладнання і встановлення пропонують одним пакетом — виходить трохи дешевше, ніж окремо — 1348 грн + 280 грн за саму послугу і виїзд майстра. Всього у «Мультитеста» доступно чотири таких «пакету», найдешевший з тестуванням інтернету та підключення USB-модему обійдеться в 499 грн. У будь-якому випадку, підключення бездротового інтернету за містом задоволення не з дешевих, перед тим, як зважитися на це, треба добре зважити, чи так він потрібний.

Підключення

Сам процес підключення через «Мультитест» цілком простий, після оформлення заявки та вибору устаткування, майстер приїжджає в зазначене місце. У суботу вранці до мене на дачу приїхав майстер Ярослав, який люб'язно погодився взяти участь в цій статті

 

З собою у майстра є все необхідне обладнання для тестування інтернету. В тому числі, модеми всіх доступних в області операторів.

Рівень сигналу і швидкість бездротового інтернету у нас в країні дуже сильно залежить від місцевості. За словами Ярослав, в нинішньою ситуацією з покриттям, вгадати, де краще всього буде прийом дуже складно. Так що ми з ним відразу піднімаємося на другий поверх, де, ймовірно, і буде встановлений модем і роутер.

Спочатку всі модеми тестуються без підключеної антени, якщо вийде обійтися без неї, то економія вийде пристойна — 450 грн.

Але, удача не на моїй стороні, без антени всі оператори показують зовсім поганий результат. Ярослав підключає її, і починає тестування заново.

За підсумками тесту, самий пристойний результат показав «Інтертелеком» — 1,5 Мбіт/с, тоді як швидкість в інших мережах не піднімалася вище 400 Кбіт/с. Ярослав пропонує на «Інтертелеком» і зупинитися. Як він розповів мені, швидкість на рівні 1,5-2 Мбіт/с вважається хорошим результатом, більше 2 Мбіт/с в Київській області він ще не бачив. При цьому бувають місця, де з покриттям все зовсім погано, в таких ситуаціях замовник вже сам приймає рішення, погодитися на не дуже високу швидкість або відмовитися від інтернету зовсім. У будь-якому випадку, швидкість і рівень сигналу непостійні і залежать від погодних умов.

Щоб переконатися, що «Інтертелеком» дійсно правильний вибір, Ярослав міряє швидкість в іншій частині будинку, виявляється, що там прийом трохи краще. Тут і треба встановлювати антену.

Для антени в стіну будинку врізається кріплення, далі вже немає нічого складного в її установці.

Всі тестування з установкою зайняло трохи більше години, в результаті, налаштований і встановлений Wi-Fi-роутер, до нього підключений USB-модем, до якого, в свою чергу, підключена антена.

В цілому, майстер свою частину відпрацював дуже добре.

Незважаючи на те, що під час тестування швидкість піднялася до рівня 1,5 Мбіт/с, в цей день максимально мені вдалося добитися завантаження на рівні 0,58 Мбіт/с і відправлення — 0,92 Мбіт/с. Результат не видатний, але швидше, ніж інтернет через EDGE.

Вердикт

«Мультитест» це зручний сервіс для тих, хто вирішив підключити бездротовий інтернет за містом і не хоче вникати в нюанси і способи його реалізації. Але загальна вартість підключення не дозволяє говорити про «Мультитесте» як універсальне рішення для вибору провайдера.

Переваги «Мультитест»:

- Тестування і вибір з 7 провайдерів

- Швидка настройка і установка обладнання

- Економія часу

Недоліки «Мультитест»:

- Трохи завищена ціна на обладнання

- Загальна вартість підключення

Послуга доступна тільки у Києві, Харкові та Одесі, а також по області

Сподобалася стаття? Поділіться їй з друзями!