Хмарні технології – що це таке?

Це ж було зовсім недавно! Ми записували все найважливіше в блокноти, зберігали музику на компакт-дисках і скачували з інтернету все цікаве на жорсткий диск свого комп'ютера....

А зараз ми публікуємо всю особисту інформацію в інтернеті.мережах, користуємося хмарними сервісами, купою додатків і відмовляємося існувати без віртуальної реальності.

Всього кілька років тому ваш комп'ютер був вашою фортецею. Тут ви зберігали всю найважливішу інформацію. Отсоединяешься від інтернету, і твої особисті дані в безпеці. Власна оффлайн-автономія. Хакер не дотягнеться, і ФСБ не знайде.

Надійно. Все одно, що зберігати гроші під подушкою .І доступ маєш тільки ти. Але якщо вінчестер раптово "накриється" зі всіма даними або поламається комп'ютер...звинувачувати ти теж зможеш тільки себе.

А потім з'явилися файлосховищах. З їх допомогою було легко обмінюватися матеріалами з друзями. Але зберігати власні файли було проблематично. Хтось незрозумілий постійно погрожував видалити їх через місяць або здерти з нас гроші, швидкість скачування і закачування була просто мізерною.

А потім якийсь розумний чоловік подумав, що було б круто одночасно зберігати файли в інтернеті, так і на комп'ютері. Так з'явився Dropbox.

Потім хтось вирішив, що буде дуже зручно працювати над одним документом всією командою. В результаті ми отримали Google Docs.

А ще Skype, Evernote, Adobe Сreative Cloud і багато інших. Рішення за рішенням, хмарні технології непомітно ввійшли в наше життя.

Що ж таке хмарні технології?

По суті, хмара – це модель надання зручного мережевого доступу до обчислювальних потужностей і ресурсів (серверу, програми, бази даних, програми, сховища тощо) на віддаленому сервері в інтернеті.

Раніше, щоб використати якусь програму, вам треба було встановити і запустити. Тепер же ви можете зайти на сайт компанії і відразу почати працювати з усіма даними і ресурсами, які вам потрібні.

Основні типи хмарних послуг:

IaaS (Infrastructure as a Service – інфраструктура як послуга. Приміром, будь-хостинги, якими ви користуєтеся.

SaaS (Software as a Servicе) – програмне забезпечення як послуга.

Якими сервісами ви вже користуєтеся і можете користуватися в повсякденному житті?

  1. Dropbox – найвідоміше хмарне сховище файлів.
  2. Evernote – зручна і практично безрозмірна записна книжка в хмарі.
  3. Google Photo – безкоштовна програма для роботи з цифровими фотографіями
  4. Мегаплан – зручна црм-система та менеджер проектів
  5. Asana – планувальник завдань .
  6. Unisender, Smartresponder – хмарні системи розсилки і-мейл повідомлень.
  7. Prezi – створення презентацій в хмарі без необхідності копіювати на флешку
  8. Todoist, Any-DO – ресурси для особистого планування завдань і часу.
  9. Uberconference – кімната для проведення вебінарів.
  10. Toggl.com – відстеження часу на виконання завдань та багато інших.

PaaS (Platform as a Service) – платформа як послуга. Всіма нами улюблений Андроїд і інші платформи для розробки додатків.

Хмарні технології настільки полегшили життя, що люди перестали встановлювати собі програми на комп'ютери і працюють з програмами безпосередньо в хмарі без установки.Знімають відео, записують аудіо заливають в хмару і не займають місце на телефоні або планшеті.

В хмари переходить внутрішня комунікація співробітників, робота над бізнес-проекти, обробка масивів даних і навіть взаємовідносини з державою.

Чому користувачі вибирають хмари:

Легко отримати якусь програму, програму або ресурс і легко від нього відмовитися. Ви не купуєте обладнання, не дбаєте про його амортизації або утилізації. Щоб перестати користуватися хмарним сервісом, досить пройти легку процедуру .

З допомогою хмарних ресурсів ви можете легко отримати необхідні ресурси під тимчасовий проект або мінімізувати витрати в не сезон. Легко розширити або зменшити обсяг займаного вашою інформацією простору або потужність використовуваних вами ресурсів.

Хмарні ресурси легко інтегруються між собою в єдиний масив, який можна настроювати і керувати залежно від завдань.

Легко економити на оренді сервісів, ресурсів і, замість того щоб щоразу купувати для себе. Зберігають нерви, гроші і час.

Доступність та зручність для користувача. Щоб скористатися всіма можливостями технологій, людині достатньо бути там, де є інтернет, і мати пристрій, в якому є інтернет-браузер.

Надійність. Центри хмарних даних мають резервні джерела живлення, регулярне резервування даних, високу стійкість до атак хакерів. Крім того, вони серйозно охороняються і підтримуються професійними співробітниками.

Що ж змушує скептиків з недовірою вдивлятися в хмари?

По-перше, сумнівна гарантія конфіденційності та безпеки даних. Так як дані зберігаються на сторонніх серверах, завжди залишається імовірність, що дані можуть бути пошкоджені, викрадені або зовсім знищені. а на тлі поточних шпигунських скандалів з главами уряду, це тільки підливає масла у вогонь.

По-друге, необхідність постійного підключення до Інтернету. Без інтернету дані та ресурси хмарних сервісів просто будуть недоступні.

По-третє, для комфортної роботи в хмарі потрібен високоякісний інтернет. Інакше терміни виконання роботи затягнуться, а обробка інформації, що вводиться хоч і відбуватиметься в режимі реального часу, але з жорсткими зависаннями. І будуть дуже сильно псуватися ваші нерви.

Яким буде подальший розвиток хмарних технологій?

Швидше за все, ми отримаємо сервіс, який остаточно перенесе всі функції комп'ютера в хмару, а у нас в руці залишиться тільки невеликий пульт для доступу в інтернет в будь-якому місці в будь-який час з невичерпними потужностями і можливостями.

Можливо, це станеться в найближчі три роки, на горизонті маячать зовсім вже революційні стартапи.

P. S. Залишайтеся на зв'язку, ми будемо тримати вас в курсі останніх новин телемережі та інтернет-простору в цілому.
АВТОР: ОЛЕКСАНДР БЕСЄДІН
© «MULTITEST.ME», ПРИ ПОВНОМУ АБО ЧАСТКОВОМУ КОПІЮВАННІ МАТЕРІАЛУ ПОСИЛАННЯ НА ПЕРШОДЖЕРЕЛО ОБОВ'ЯЗКОВЕ.

Читайте також:
IPTV – що за звір?
Wi-fi в квартирі. Чому погана швидкість?