Інтернет і діти, як захистити їх одне від одного

Ми звикли вести себе в інтернеті певним чином. Ми встановлюємо фільтри на настирливу рекламу, знаємо, як виглядають шахраї. Знаємо, на які сайти не можна заходити і які файли можна завантажувати. Ми відразу баним неадекватний в соціальних мережах. Всього цього ми, найчастіше, вчилися на своїх помилках.

У наших дітей цього досвіду ще немає. Як їх захистити?

Ваша основна задача – створити якісний інтернет-фільтр для вашої дитини. Грайте на боці дитини! Допомагайте своїй дитині отримувати корисну і розвиваючу інформацію з інтернету.

Батьківський контроль для дошкільнят

Основна трудність з маленькими дітьми – вони непередбачувані. Можуть завантажити що-то не то, видалити важливі документи, купити якусь непотрібність або ввести ваші дані куди не варто. Вони активно переходять по всіх картинок, які їм подобаються або які яскраво блимають, особливо якщо пообіцяти їм якусь гру.

Програми батьківського контролю дозволяють створити для дитини безпечний простір на додаток до окремої облікового запису для дитини. Де ви не будете переживати, що вони щось видалять або зайдуть не туди. А можливості видалення програм і файлів будуть обмежені.

Подбайте про те, щоб коли ваша дитина відкриє інтернет, щоб пограти в гру або подивитися мультик, у нього перед очима не блимав який-небудь порнобаннер і не різали один одного персонажі в онлайн-іграх.

Не створюйте їм профілі в соціальних мережах, їм ще рано там сидіти. Цих дій буде цілком достатньо. І поставте пароль на адмін обліковий запис. У вас свій інтернет, у дітей – свій, безпечний.

Батьківський контроль: підлітки

Дуже важливо, щоб ваше прагнення захистити дитину не перетворювалося в тотальні обмеження, стеження і масові репресії. Ви все ще виконуючи свою основну функцію – захищати свою дитину від негативного впливу.

  • від неадекватний, які пишуть вашій дитині, а він ще не знає, як з ними діяти
  • від сайтів ххх-змісту
  • від шахраїв і онлайн-казино
  • то всяких сект і терористів
  • від сайтів з насильством
  • від шкідливих вірусів
  • від надмірного захоплення релігією, політичними чварами і негативними субкультурами.

Обмеження допоможе дитині впоратися з інтернет-залежністю і не проводити добу у віртуальних світах зразок World of Tanks, WOW, Dota.

Рекомендації по програмам

Я знаю, наскільки неприємно вибирати з величезної кількості програм з схожим функціоналом. Тому я підібрав оптимальні по зручності і користувальницьким функціями програми. Почнемо з самого простого - у Windows ХР, 7, 8,10 є вбудований "Батьківський контроль".


Основні функції:

  • Можна обмежити час, протягом якого дітям дозволено вхід в систему і певні години роботи комп'ютера.
  • Можна контролювати доступ до ігор, вибирати допустиму вікову категорію, вибирати типи вмісту, які слід блокувати, і встановлювати дозвіл або заборона на доступ до окремих ігор.
  • Можна дозволити або заборонити доступ до окремих програм

Child Web Guardian

Посилання для скачування: http://www.childwebguardian.ru/

Зручна програмка, яка має російську адаптацію. Переваги:

  • Хороший спектр обмежень, може блокувати навіть соціальні мережі.
  • Фільтр на відвідування "нехороших сайтів"
  • Обмеження доступу до інтернету або комп'ютера за розкладом
  • Може записувати всі вчинені дії в журнал і відправляти його вам на пошту

Невеликим недоліком може вважатися відсутність фіксації проведеного часу в мережі, введених знаків і символів. Але це вам і не потрібно, якщо ви не вирішили влаштувати тотальне стеження за вашим чадом. Коротке відео про цю програму: http://www.youtube.com/watch?v=tDP2HLsucm4

Стахановець

Посилання на скачування: http://stakhanovets.ru/roditelskiy-kontrol/

Здійснює моніторинг за всіма діями вашої дитини. Програма має серйозний функціонал і найчастіше використовується для контролю працівників у компаніях. Переваги:

  • безкоштовна версія для 1 комп'ютера.
  • класний модуль, заточений саме під батьківський контроль.
  • можна підключати домашні камери спостереження
  • повна фіксація дій за комп'ютером, звіти на будь-які пристрої

Недоліки: еслі ви хочете встановити батьківський контроль на кілька пристроїв, вам доведеться платити за ліцензію.

Kindergate parential control

Ще одна популярна програма з російськомовним інтерфейсом. Є партнером антивірусів Panda, Kasperskiy і Avira. Посилання для скачування: http://www.kindergate-parental-control.com/

Основні функції:

  • фільтрація сайтів за категоріями,
  • морфологічний аналіз вмісту сторінок,
  • блокування контекстної реклами,
  • безпечний пошук,
  • використання чорних і білих списків сайтів,
  • контроль завантаження файлів і інші функції.

Програма платна, вартість: від 19$. Є можливість спробувати безкоштовно протягом 30 днів.

Time Boss

Привернула увагу наявністю докладної інструкції буквально по кожній функції. У вас не залишиться питань, що і як ви можете зробити. Програма випущена в 2004 році і за 11 років встигла обрости дуже корисними і протестованими функціями. Місяць користуйтеся безкоштовно, якщо сподобається, заплатите $34.95 за ліцензію.

Ні один батьківський контроль або антивірус не захищає на 100%.

У підлітковому віці дитина активно формує свої цінності і переконання. Вона починає себе асоціювати з окремими групами людей, усвідомлює свої інтереси, захоплення та таланти. І він все ще надмірно піддається чужому впливу.

Ваша дитина рано чи пізно зіткнеться з усім, від чого ви намагаєтеся його вберегти.

Завдання не в тому, щоб встановити як можна більшу кількість блокуючих програм на комп'ютер або мобільний телефон вашої дитини. А щоб підготувати його до грамотного інтернет-серфінгу.

Навчіть його використовувати інтернет для реалізації своїх мрій і цілей, а не для того, щоб проводити шкільні роки.

Будьте прикладом для своїх дітей. В інтернеті дуже багато цікавого. Живіть так, щоб і у вашому спілкуванні з дітьми було не менше захоплюючих, розвиваючих і щасливих моментів.

Обирайте найкраще для себе та своїх дітей.

Автор: Олександр Бесєдін
© «MULTITEST.ME», при повному або частковому копіюванні матеріалу посилання на першоджерело обов'язкове.

Читайте також: